Η εργονομία, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του μπάνιου

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή του μπάνιου και γενικότερα των υγρών χώρων λόγω των περιορισμένων διαστάσεών τους και της ταυτόχρονης ύπαρξης υδραυλικών και ηλεκτρολογικών παροχών στο χώρο. Επίσης, πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χώρο που μας δίνεται, τόσο λειτουργικά όσο και εργονομικά, λόγω των περιορισμένων διαστάσεων του.

Είτε πρόκειται για καινούριο μπάνιο είτε για ανακαίνιση του υπάρχοντος, το βασικότερο στοιχείο είναι η σωστή μελέτη και σχεδιασμός του χώρου. Πολλές φορές, η ανακαίνιση περιλαμβάνει μόνο την αλλαγή των πλακιδίων και των ειδών υγιεινής, χωρίς να γίνεται έλεγχος των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που μετά την «αισθητική ανακαίνιση» παρατηρείται η ύπαρξη υγρασίας, σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Κι έτσι αντί για την οικονομική ανακαίνιση που θέλαμε να κάνουμε, καλούμαστε να πληρώσουμε αρκετά παραπάνω για να διορθωθεί η βλάβη που υπάρχει και να τοποθετηθούν και πάλι τα πλακίδια. Για να πετύχουμε χαμηλό κόστος ανακαίνισης, το ορθό είναι να ελέγξουμε και να συντηρήσουμε υδραυλικά και ηλεκτρολογικά και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα.

Το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη λειτουργικότητα του μπάνιου μας, μέσα από τη σωστή οργάνωσή του. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να τοποθετήσουμε σωστά τα είδη υγιεινής, τις ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο ρούχων κ.α.), τις πρίζες, τους διακόπτες και τα φώτα, τα έπιπλα αποθήκευσης, τα θερμαντικά σώματα, τα εξαρτήματα των ειδών υγιεινής, τα αξεσουάρ του μπάνιου (πετσετοκρεμάστρες, καλαθάκια) και τέλος την πόρτα εισόδου. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε μέγιστη εργονομία, μέγιστη απόδοση των θερμαντικών σωμάτων και το μπάνιο μας θα αποτελεί έναν χώρο υγιεινής και χαλάρωσης.

 ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ 

Ένα σπίτι ανάλογα με το μέγεθός του μπορεί να περιλαμβάνει το κεντρικό μπάνιο, τα wc των επισκεπτών ακόμα και μπάνιο του υπνοδωματίου.Το κεντρικό μπάνιο είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τους ενοίκους του σπιτιού, είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα που τυχόν υπάρχουν και συνήθως βρίσκεται κοντά στα υπνοδωμάτια και σε χώρο που να ενώνει την ιδιωτική περιοχή του σπιτιού (υπνοδωμάτια) με τη δημόσια περιοχή (καθιστικό, κουζίνα). Αντίθετα, το wc των επισκεπτών βρίσκεται κοντά στο χώρο υποδοχής. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις τα υπνοδωμάτια περιλαμβάνουν και μπάνιο με αποκλειστική είσοδο μέσα από το δωμάτιο, οπότε πρόκειται για ιδιωτικό μπάνιο.

 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ - ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ενός μπάνιου πρέπει να εφαρμόζονται οι κανονισμοί που αφορούν τους υγρούς χώρους και να ακολουθούνται κατά γράμμα από τον ηλεκτρολόγο. Κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα ηλεκτρολογικά ενός μπάνιου είναι τα εξής: οι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος δεν τοποθετούνται στο δάπεδο αλλά μέσα από την επένδυση των τοίχων, τα φωτιστικά που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι ειδικά για μπάνιο, δηλαδή στεγανά και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα έρχονται σε επαφή με το νερό άρα να τοποθετούνται μακριά από την μπανιέρα/ντουζιέρα. Ακόμη, οι πρίζες που υπάρχουν μέσα στο μπάνιο πρέπει να είναι καλυμμένες με καπάκι και οι διακόπτες να είναι γειωμένοι και εκτός μπάνιου, στην περίπτωση όμως που βρίσκονται εσωτερικά, θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 1,50 μ. από τις πηγές νερού.

Όσον αφορά τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, αυτές πρέπει να γίνουν από έμπειρους και ειδικευμένους τεχνίτες και σε συνδυασμό με την επιλογή υλικών άριστης ποιότητας, το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό χωρίς να προκαλέσει δαπανηρά προβλήματα στο προσεχές μέλλον.

 ΔΑΠΕΔΟ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Οι επιλογές επένδυσης του δαπέδου και των τοίχων ενός μπάνιου είναι πάρα πολλές με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Από κεραμικό πλακάκι, γρανίτη και μάρμαρο μέχρι βότσαλο, ψηφίδα αλλά και ξύλο ανάλογα με το ύφος που θέλετε να δώσετε στο μπάνιο σας. Ωστόσο, ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να δώσετε προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων στο χώρο αυτό είναι η επιλογή αντιολισθητικής επένδυσης στο δάπεδο. Επίσης, διαλέξτε αυτό που θα καθαρίζεται εύκολα και δεν θα ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και μικροβίων και τέλος προτιμήστε το μπάνιο σας να βρίσκεται σε ένα επίπεδο χωρίς εναλλαγές ύψους για τη δική σας ασφάλεια.

 ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ο σωστός φωτισμός ενός μπάνιου βοηθά στη λειτουργικότητα και την ασφάλεια που μας παρέχει. Ανάλογα με το μέγεθος του μπάνιου απαιτείται και ο αντίστοιχος φωτισμός. Έτσι, τα μικρά μπάνια μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες φωτισμού με ένα μόνο κεντρικό φως ενώ στα μεγαλύτερα απαιτούνται περισσότερες πηγές φωτισμού και σε διαφορετικά σημεία έτσι ώστε να μην δημιουργούνται σκοτεινά σημεία και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Η ποιότητα του φωτισμού επηρεάζεται σημαντικά από το χρώμα της επένδυσης των τοίχων και του δαπέδου. Όσο πιο σκούρες οι επενδύσεις, τόσο περισσότερο φως χρειαζόμαστε. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον φυσικό φωτισμό του χώρου και να τον συνδυάζουμε με τον σωστό τρόπο με τον τεχνητό. Ακόμη, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ο φωτισμός στο χώρο που βρίσκεται ο καθρέπτης, δεξιά και αριστερά, να είναι αρκετός έτσι ώστε να  εξυπηρετούνται ικανοποιητικά όλες οι εργασίες που γίνονται στο νιπτήρα. Μερικές λύσεις για διαφορετική ποσότητα φωτισμού ανάλογα με τη χρήση και την ώρα της ημέρας είναι η χρήση ροοστάτη και η κατασκευή ψευδοροφής για την ομαλή κατανομή των φωτιστικών.

Ο φωτισμός ενός χώρου, και ιδιαίτερα του μπάνιου, απαιτεί αρκετή προσοχή τόσο για λόγους ασφάλειας και πρακτικούς λόγους όσο και για αισθητικούς. Ο σωστός φωτισμός μπορεί να μεταμορφώσει το χώρο σας και να σας δίνει μια αίσθηση χαλάρωσης, που είναι και η επιδιωκόμενη στο μπάνιο.

 ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ

Η υγρασία και οι μυρωδιές είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα μπάνια. Η λύση σε αυτό είναι ο σωστός αερισμός του χώρου. Ο φυσικός αερισμός είναι προτιμότερος και επιτυγχάνεται μέσω του παραθύρου που υπάρχει. Το παράθυρο θα πρέπει να είναι σε τέτοια θέση ώστε να μην εμποδίζει και να μην εμποδίζεται. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα παράθυρο με μηχανισμό ανάκλησης, καθώς βρισκόμενο σε ανάκληση προσφέρει έναν συνεχή αερισμό του χώρου χωρίς να είναι το παράθυρο ορθάνοιχτο. Στις περιπτώσεις όπου η ύπαρξη παραθύρου δεν είναι εφικτή, υποχρεωτικά τοποθετείται μηχανισμός εξαερισμού του χώρου με έναν τουλάχιστον εξαεριστήρα.

 ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Τις περισσότερες φορές, η θέρμανση του μπάνιου γίνεται με τα σώματα καλοριφέρ, που είναι και τα πιο διαδεδομένα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εξέλιξη στα θερμαντικά αυτά σώματα σχετικά με το σχεδιασμό τους. Πλέον δεν καταλαμβάνουν τόσο χώρο, είναι πιο κομψά και καλαίσθητα ενώ πολλές φορές λειτουργούν διακοσμητικά ή και ως αξεσουάρ, όπως πετσετοκρεμάστρα, πετυχαίνοντας και τη θέρμανση του χώρου και ταυτόχρονα το στέγνωμα των πετσετών. Ένας άλλος τρόπος θέρμανσης είναι τα ειδικά θερμαντικά σώματα που εξυπηρετούν εξίσου καλά το σκοπό τους.

 ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μπάνια διαθέτουν τα λεγόμενα «έπιπλα μπάνιου», τα οποία είναι αποθηκευτικοί χώροι που είτε αποτελούν μια ενιαία σύνθεση με το νιπτήρα είτε αποτελούν ξεχωριστές μονάδες στο χώρο. Ράφια, ντουλάπια επιδαπέδια αλλά και κρεμαστά καλύπτουν τις ανάγκες αποθήκευσης πετσετών, σαπουνιών, απορρυπαντικών αλλά και των άπλυτων, καθώς πολλές φορές υπάρχει ειδικός χώρος για αυτά. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, εξυπηρετώντας όλες τις επιθυμίες και ανάγκες των χρηστών. Σε συνεργασία με το σχεδιαστή, μπορείτε να επιλέξετε τα κατάλληλα για το δικό σας χώρο έπιπλα, έχοντας ένα κομψό και καλαίσθητο αποτέλεσμα, προσθέτοντας στυλ και ζεστασιά στο μπάνιο σας.